2010. augusztus 29., vasárnap

Harcosok Klubja (Fight Club)



Harcosok Klubja
Fight Club - 1999

A Harcosok klubjá-t már mindenki nagyon várta - aki nem, az tökéletesen tájékozatlan a mozi világában. A rendező, David Fincher, aki a Hetedik című filmjével tulajdonképpen egy csapásra vált közepesen befutott videóklip rendezőből hollywoodi csodagyerekké, most sem okozott csalódást. Brad Pitt, a lányok kedvence pedig ismét a Hetedik-hez hasonló pörgős filmben csillogtathatja színészi erényeit és fickós mosolyát az olyan lassú filmek után, mint a Hét év Tibetben vagy a Ha eljön Joe Black. Partnere, az Amerikai história X után ismerté vált Edward Norton, aki magát a névtelen elbeszélőt alakítja, akinek a szemén keresztül követhetjük a Harcosok klubjának történetét.



Gyakran hallhatjuk, hogy a modern fogyasztói társadalom mit tesz az emberrel és mennyi magányos lélek bolyong a nagyvárosok sötét utcáin, megváltóra, vagy legalábbis valami izgalmas dologra várva. Hősünk is ilyen alak, aki képtelen mit kezdeni életével, csoportterápiákra jár, makkegészségesen halálos betegek közé.



A főhős élete azonban akkor ér igazi fordulóponthoz, amikor egy üzleti úton megismerkedik Tyler-rel (Brad Pitt), az extravagáns szappangyártó, mozigépész, pincér pasival. Hősünk, miután lakása rejtélyes körülmények között kiég, Tyler-hez költözik egy elhagyatott házba. A két férfi, hogy feszültségeiket levezessék, Tyler hirtelen ötletétől vezérelve gyakran elveri egymást, ami így leírva kicsit bénán hangzik, de a film végül is eköré épül. Ugyanis hamar követőkre akadnak és megalakul a Harcosok klubja, aminek egyre több tagja lesz. Ennek a kis titkos hadseregnek nemsokára kevés lesz a verekedés, és városszerte egyre nagyobb szabotázs akciókat hajtanak végre. Célpontjuk a fogyasztói társadalom és annak jelképei, és egyre veszélyesebbek lesznek. Főhősünk pedig egyre jobban elveszíti önmagát a forgatagban és egyre kevésbé lesz önmaga. Ezt akár szó szerint is értheti a kedves olvasó. Az egyetlen támpont a férfi életében az a titokzatos nő, aki már a terápiákon is feltűnt, és aztán Tyler szeretője lett. De vajon meg lehet-e menteni ezt a lányt? És ki kicsoda?



A Fight Club legnagyobb erénye egy olyan képi világ feltalálása, megalkotása, amely tulajdonképpen az egész filmet viszi magával, és amiről lehet tudni, hogy nem csak díszletként szolgál, hanem valódi rendezői vízió, a szó legjobb értelmében, aminek létrehozására csak nagyon kevés, istenadta tehetséggel áldott ember képes. Persze nem őt bíznám meg a gyerekszoba berendezésével.

Pontszám : 10/9,5

-Tudod, mi az a dunyha?
- Egy paplan.
- Egy takaró. Egy sima takaró. Na de honnan tudjuk mi ketten, hogy mi az a dunyha? Szükségünk van dunyhára a túléléshez a szó nomád értelmében? Lófaszt. Akkor mik vagyunk?
- Nem tudom...hát gondolom fogyasztok
-Ugy van, mi fogyasztok vagyunk,az életszinvonal megszállottság melléktermékei.Bünözés, éhezés, szegénység.Ezekkel nem törödünk.Mi izgat minket?
A szines magazinok, az ötszáz csatorna, egy név az alsogatyánkon,viagra, hajnövesztö, müolaj
- Martha Stewart.
- A francba Martha Stewarttal.Martha a Titanicot dekorálja ki nekünk.
Süllyedünk öregem, ugyhogy szard le azt a vacak kanapét vagymit a zöld kárpittal együtt.Ne akarj mindent megszerezni,ne akarj tökéletes lenni, te egyszerüen csak...élj a világba.Hadd jöjjön aminek jönnie kell. Jó, ez csak egy vélemény.Hát, lehet hogy tévedek.Talán mégsem történt tragédia.
- Nem, nem történt tragédia, csak holmik voltak
- Nézd amik elvesztek a modern háztartás alappillérei voltak
- Különbenis a biztosito valószinüleg fizetni fog
- Mivan?
- Amit birtokolsz, az birtokba vesz, csinálj amit akarsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése